Vlastnosti materiálov

09.01.2014 15:53

Mnohí ľudia majú zaryté v pamäti, že polyester, ako materiál na výrobu oblečenia je tou najhoršou voľbou. Časy sa menia a neorganické vlákna polyestru nabrali na kvalite a ponúkajú často rovnaký komfort ako bavlna. Na rozdiel od bavlny sa však nekrčia, rýchlejšie schnú a po prepotení menej zapáchajú. V tomto článku by sme Vám radi priblížili a vysvetlili čo jednotlivé materiály predstavujú.

 

BavlnaBAVLNA

Vlákna bavlny sa získavajú z plodov kríka bavlníku. Sú teda rastlinného pôvodu, čo znamená príjemnosť na dotyk a pohodlie pri nosení. Takmer 40 % textilu na svete je vyrábaných práve z bavlny alebo obsahuje aspoň určitý podiel bavlny. Medzi dobré vlastnosti bavlny patrí skvelá priedušnosť a schopnosť absorbovať vlhkosť. Bavlna sa nezráža, je odolná proti slnečným lúčom a vplyvom počasia nestráca svoje vlastnosti. 100% bavlna je neelastická, a preto sa často mieša s pružným materiálom elastánom. Takto vzniknutý materiál si udržiava vlastnosti bavlny a zároveň je mierne pružný a prispôsobivý telu. Schopnosť absorbovať vlhkosť bavlnu však často znevýhodňuje pri výrobe funkčného prádla, kde je potrebné vlhkosť odvádzať, no táto vlastnosť zároveň zapríčiňuje aj mierny zápach po tom ako textil absorbuje vlhkosť potu.

NEMÝĽTE SI BAVLNU S VLNOU

Veľa ľudí si pletie bavlnu s vlnou. Bavlna je rastlinného pôvodu, no naopak vlna je živočíšneho pôvodu. Získava sa strihaním oviec. Takto získaná vlna sa nazýva rúno. Ovčia vlna sa vyznačuje kvalitnými tepelnými vlastnosťami.

ČO JE ELASTÁN?

Elastán je syntetické vlákno, ktoré sa vyznačuje vysokou mierou pružnosti. Elastán alebo aj Spandex (takto nazývajú elastán v Severnej Amerike) sú len prímesami do textílii založených na veľkom podiele bavlny alebo polyestru. Týmto materiálom dodávajú pružnosť, čím zabezpečujú dobrú prispôsobivosť telu.

ČO JE LYCRA?

Lycra je taktiež syntetické vlákno, ktoré patrí do elastánovej skupiny. Lycru vynašla a vyrába firma DuPont. Výrobky, ktoré obsahujú prímes Lycry sa vyznačujú dobrou pružnosťou a predovšetkým dlhou trvácnosťou. Lycra má výbornú vlastnosť roztiahnuť a zmrštiť sa do pôvodného tvaru, vďaka čomu sa oblečenie nikdy nevyťahá. Tento materiál sa najčastejšie nachádza v plavkách, spodnom prádle a pančuchách.

POLYESTER

Polyester môžeme označiť za najpodceňovanejší materiál. Už dlhú dobu je zatracovaný, no často neoprávnene. Polyesterové vlákna sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči poveternostným podmienkam, ale aj slnečnému žiareniu. Medzi najlepšie vlastnosti polyestru patrí odolnosť voči vlhku. Polyesterové textílie preto veľmi rýchlo schnú. Vlastnosti polyestru sa chemickými reakciami dajú vylepšovať, napríklad zníženie žmolkovatosti, zníženie zrážavosti či zvyšovanie lesku.

—————

Späť