Blendovanie

14.11.2013 16:02

Hmotu po rozbalení spracujeme v rukách.
Nespotrebovanú hmotu uskladňujeme zabalenú v Stretch fólii - je to fólia na obaľovanie tovaru, podobá sa potravinárskej fólii, ale má lepšie vlastnosti, alebo v potravinárskej fólii.

Niekto hmotu skladuje aj v plastových nádobách – ale môže dôjsť k reakcii medzi plastom a polymérovou hmotou, a tá sa znehodnotí.
Keď je hmota dlhšie na vzduchu vysychá a jej ďalšie spracovanie je namáhavejšie.

 

Teplom z rúk sa hmota stane mäkkou a vláčnou, pripravenou na ďalšie spracovanie.

 

 

Používame valčeky a strojček na cestoviny.


Hmotu najskôr valčekom prevaľkáme, aby sa nám hrúbkou vošla do strojčeka.
 

Najskôr pracujeme s bielou farbou, pretože všetky ostatné farby nám ju môžu zafarbiť, keď ju formujeme v strojčeku. Na očistenie hmoty a aj nástrojov používame detské mokré utierky (skvelý pomocník).
 

Pri tomto návode – blendovanie – sme použili bielu a červenú.

 


 

 

Vyvaľkali sme si dva približne rovnaké pláty, hmotu preložíme a spojíme – najskôr prevaľkáme valčekom a potom v strojčeku.

 

 

Hmotu vždy vkladáme do strojčeka preložením dole – aby sme vzduch vytlačili. Pracujeme na najširšom nastavení na strojčeku.
 

 

Hmotu prekladáme a v strojčeku vypracujeme.
Doporučujeme: vždy k rukoväti strojčeka vkladať bielu farbu, aby sme zabránili jej nechcenému sfarbeniu.
 

 

Keď sme spokojný s farebnými prechodmi, hmotu otočíme bielou nadol a prejdeme strojčekom na užšom nastavení.
 

 

 

Farebný plát stočíme tak, aby biela bola v strede.

 

 

 


 

A máme pripravený vyblendovaný farebný valček.

 

—————

Späť