Andulka

04.04.2013 10:24

 

Andulka je najlacnejšie dostupný papagáj v obchodoch. Je to skromný papagáj ktorý nepotrebuje veľa starostlivosti a nie je ťažký na chov, pokojne to zvládne aj začiatočník. 

Pred viac ako 150 rokov si so sebou jeden prírodovedec menom JOHN GOULD priviezol prvú andulku z Austrálie do Anglicka. Dnes patria tieto malé papagáje k najobľúbenejším domácim maznáčikom.

 

 

portret-andulky.jpg

 

172.jpgAndulka sa tiež nazýva odborne Melopsittacus undulatus SHAW. Melosznamená grécky spev apsittacus papagáj.Undulatus je latinské slovo pre vlnku. Shaw sa pridáva preto, že andulky po prvý krát popísal anglický prírodovedec tohto mena.Melopsittacus undulatus teda v doslovnom preklade znamená: vlnkovaný spevavý papagáj.

 

 

 

 

1295070-predam-vystavne-andulky-9.jpg

Andulky žijú vo voľnej prírode v obrovských kolóniách  v počtoch 20 až 60 jedincov. Žijú v Austrálií ktorá je domovom aj iných druhov papagájov. Obývajú prevažne suché oblasti austrálskeho vnútrozemia, kde rastú iba nízke kríky a tvrdé traviny. Hlavným zdrojom potravy anduliek je  trojzub. Andulky vyhľadávajú vo voľnej prírode miesta, kde je dostatok vody ale po čase sa sťahujú a vedia preletieť aj tisícky kilometrov. Majú dobru koordináciu a vedia rýchlo otočiť smer letu, bez toho aby sa zastavili.  Sú to spoločenské papagáje ktoré sa v skupinkách čistia, kúpajú, hľadajú potravu...proste všetko robia spolu. Dokonca keď andulky hľadajú potravu a napríklad jednej sa už nechce a chce ísť na strom si odpočinúť tak pri lete sa zdvihne kŕdeľ anduliek a zastavia ju - musíš zostať tu, kým neodletí celá kolónia. Sú to chytré papagáje a dajú sa naučiť aj rozprávať ale nie každé. Ako sa hovorí, musíš mať na to talent.

 

  Až si nájdete dostatok informácií o živote anduliek vo voľnej prírode, lepšie im porozumiete. Pochopíte, že vaša andulka nebude šťastná, pokiaľ jej nekúpite partnera rovnakého druhu.

—————

Späť